Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  (+30) 210 64 30 680, (+30) 693 26 52 458

Ο Σύνδεσμος Κεντρικιάδων Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 1982 στην Αθήνα και απαρτίζεται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή, Τακτικά και Αρωγά Μέλη και πλήθος Φίλων που εκτιμούν και στηρίζουν τις δράσεις του.

Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια από την ίδρυση του Συνδέσμου μας μέχρι σήμερα εμπνέονται από την αγάπη τους για το Σχολείο μας ,το Κεντρικό , εργάζονται με αυταπάρνηση και ζήλο για να κρατούν ζωντανή και ακμαία τη φήμη και την προσφορά του Κεντρικού του πρώτου Παρθεναγωγείου της Πόλης (1844) που δυστυχώς έπαψε τη λειτουργία του (1999) λόγω της συρρίκνωσης της Ρωμιοσύνης.

Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου Κεντρικιάδων ήταν και είναι πολιτιστικές, πνευματικές, εκπαιδευτικές, φιλανθρωπικές, ψυχαγωγικές και πραγματοποιούνται με μια ποικιλία εκδηλώσεων.

Μέριμνα για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ

Ιδιαίτερη σημασία για εμάς τις Κεντρικιάδες έχει κάθε τι σχετικό με το Σχολείο μας, το Κεντρικό, αλλά και με την Παιδεία των Ρωμιών στην Πόλη. Είναι γνωστός ο πολύχρονος και πολύπλευρος αγώνας μας για τη διάσωση του Κεντρικού και την αποδοχή από τις Αρχές της ανεξάρτητης βακουφικής του ιδιότητας. Πολύ σημαντική ήταν επίσης η ενέργειά μας για την επισκευή της στέγης του Σχολείου μας ώστε να περιοριστεί η καταστροφή του κτιρίου από την υγρασία. Η Εφορεία που εκλέχτηκε στη συνέχεια από Ομογενείς στην Πόλη κάνει προσπάθειες για την αξιοποίησή του, χρειάζεται όμως τη συμπαράσταση πολλών διότι για την αποκατάσταση του κτιρίου απαιτείται μεγάλο κονδύλι.

Πνευματικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα πλουσιότατο πρόγραμμα καθώς εμπεριέχουν ό,τι έχει σχέση με την παράδοση και την ψυχαγωγία. Πραγματοποιούνται τιμητικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις Διευθυντών και Εκπαιδευτικών του Κεντρικού καθώς και ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών και αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες όπως είναι η Κεντρικιάδα συγγραφέας Αικατερίνη Λασκαρίδου, ο ιατρός – συγγραφέας και μαθητής του Κεντρικού στο Δημοτικό Ακύλας Μήλλας, ο φιλόλογος καθηγητής Δημήτρης Μάνος (έκδοση βιβλίου από το Σύνδεσμο Κεντρικιάδων), ο παγκοσμίως γνωστός συνθέτης Μάνος Χατζηδάκης, ο γιατρός Μάρκο Πασά, η αγωνίστρια για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και εκδότρια του έντυπου "η Εφημερίς των Κυριών" Καλλιρρόη Παρρέν και άλλοι. Οργανώνονται διαλέξεις, προβολές σχετικές με την Πόλη και τη Μικρά Ασία, παρουσιάσεις βιβλίων, επισκέψεις σε Μουσεία, σε Πινακοθήκες, σε Μονές, σε Περιβαλλοντικούς, Αρχαιολογικούς και Σύγχρονους Χώρους ενδιαφέροντος. Παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις, γίνονται επισκέψεις και ταξίδια στην Ελλάδα, στη γενέτειρα και ανά τον κόσμο. Οργανώνονται συνάξεις μελών και φίλων του Συνδέσμου Κεντρικιάδων σε παραδοσιακές γιορτές όπως η Κοπή της Βασιλόπιτας, η Αποκριάτικη Γιορτή με μεταμφιέσεις και χορούς, η Γιορτή της Αγάπης μετά το Πάσχα και άλλες συνεστιάσεις. Δίνεται έτσι σε όλους η χαρά της συνάντησης και της ανάμνησης αλλά και η ευκαιρία για απόκτηση νέων φίλων.

Αλληλεγγύη και Φιλανθρωπία

Συνεχίζουμε την ανθρωπιστική μας δράση και παρέχουμε τακτικά μηνιαία χρηματικά βοηθήματα και τα πρόσφατα χρόνια πολλά έκτακτα. Στο παρελθόν όσο ακόμα το Κεντρικό ήταν σε λειτουργία, υπήρχε ο θεσμός παροχής υποτροφιών σε μαθητές/μαθήτριές του. Πραγματοποιούμε δωρεές σε Ιδρύματα όπως "η Κιβωτός", "το Χαμόγελο του Παιδιού", "το Γηροκομείο της Εστίας Κων/πολιτών", συντροφεύουμε τις γερόντισσες και τους γέροντες συμπολίτες μας με κάποιο μουσικό πρόγραμμα για να δείξουμε την αγάπη μας και το σεβασμό μας, προσφέρουμε γεύματα σε συσσίτια απόρων, συμπαραστεκόμαστε με διάφορους τρόπους σε σεισμοπαθείς, σε ασθενείς και άλλους συνανθρώπους μας.

Το Μέλλον

Με πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια και πολλές προσωπικές θυσίες φτάσαμε επάξια μέχρι το σήμερα. Έχουμε αισιοδοξία και θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα θετικά και για το μέλλον. Οι ρίζες μας στην Πόλη είναι βαθύτατες! Καλούμε τη νέα γενιά να δείξει ενδιαφέρον και να αναλάβει τη σκυτάλη. Το μέλλον ανήκει στους νέους! Είναι ένα μήνυμα για όσους και όσες πέρασαν από τα θρανία του Κεντρικού, για τους απογόνους τους και για όλους που αγαπούν την Πόλη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Στοιχεία επικοινωνίας

 branch

 Σύνδεσμος Κεντρικιάδων Κωνσταντινούπολης

Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι 115 21, Αθήνα, Ελλάδα

  Τηλέφωνο: (+30) 210 64 30 680, (+30) 693 26 52 458

  Email: kentrikiades@gmail.com

  Website: www.syndesmoskentrikiadon.gr